Nieuwe evenementenagenda!

  • juni 1, 2022

13 mei 2016 om 02:50 uur Joure – Jurjen Gulmans mag zichzelf nu een oude rot in het vak noemen.

Zaterdag 30 april vierde hij de mijlpaal dat hij twintig jaar kastelein van ’t Hert is.

Vaste stekje

,,Op mijn 24ste nam ik de kroeg over. Ik was toen echt nog een broekje’’, lacht hij. ,,Man, wat was ik onwetend.’’ Jurjen werkte in de bouw. Hij had verkering gehad met de dochter van de kroegbaas. De verkering ging uit, maar de kroeg bleef. ’t Hert was zijn vaste stekje geworden. ,,Ik heb altijd lol in de kroeg. Hard werken is het zeker. Je bent altijd bezig: er is altijd wel iets te doen.

’’ Laatste eer In de decennia heeft Jurjen veel meegemaakt: feestjes, vergaderingen, politieke avonden, trouwfeesten maar ook rouwbijeenkomsten.

Eentje kwam twee jaar geleden wel heel dichtbij toen een vriend overleed. Zijn laatste wens was om met de kist op het biljart te staan. ,,Dat hebben we toen geregeld. En iedereen kreeg een muntje bij de ingang voor het laatste biertje op Wim.

’’ Elsbeth Acht jaar geleden kwam Elsbeth in de zaak. Zij regelt alles achter de schermen. ,,Jurjen schrijft alles op bierviltjes en op losse briefjes. Ik voer het in op de computer”, vertelt ze. Samen met hun kinderen wonen ze boven de zaak. ,,Het vergt een strakke planning, maar het lukt altijd. Als wij op vakantie gaan, dan logeert het de vervanging hier boven. We zijn wel eens terug gekomen en dat ze ons heel verbaasd vroegen: hoe doen jullie dat? Tja, wij zijn er zo in gegroeid.

” Beroepsgeheim Over zijn gasten wijdt de kroegbaas niet uit. Hij heeft volgens eigen zeggen een ‘beroepsgeheim’. 

,,Ik heb generaties zien opgroeien. De mensen waar ik vroeger mee aan de bar stond, hebben nu zelf (volwassen) kinderen). Het is wel grappig, soms vragen ze naar verhalen over hun ouders. Die vertel ik ze niet. Je wilt toch ook niet dat ik je ouders vertel wat jij hier allemaal uitspookt?

’’ Lange historie Sinds 1906 is het cafe gevestigd in het pand aan de Midstraat 40 in Joure. Begin jaren ’40 van de vorige eeuw is de naam Café ’t Hert ontstaan. De familie Swart heeft destijds de kroeg in handen gekregen en heeft de naam gestalte gegeven. In de jaren ’70 heeft er tijdelijk een andere naam op de geven gestaan. De zoon van familie Swart is toen de nieuwe eigenaar geworden en heeft het café omgedoopt tot de Bambi Bar. Halverwege de jaren ’80 is de oorspronkelijke naam weer terug gekomen en die zal voorlopig ook niet verdwijnen volgens Jurjen.

Bron Jouster Courant